Нова Зеландия иска Google и Facebook да плащат за новини

  • 05 декември 2022 08:06

  • 469
  • 1
Нова Зеландия иска Google и Facebook да плащат за новини
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Правителството на Нова Зеландия заяви, че ще въведе закон, който ще изисква големи онлайн дигитални компании като Alphabet Inc, Google и Meta Platforms Inc да плащат на новозеландските медийни компании за местното новинарско съдържание, което се появява на техните емисии, съобщи "Ройтерс".

Министърът на радиоразпръскването Уили Джаксън каза в изявление в неделя, че законодателството ще бъде моделирано по подобни закони в Австралия и Канада и се надява, че ще подейства като стимул за цифровите платформи да постигнат сделки с местни новинарски издания.

"Медиите за новини в Нова Зеландия, особено малките регионални и обществени вестници, се борят да останат финансово жизнеспособни, тъй като все повече реклами се преместват онлайн", каза Джаксън. "Изключително важно е тези, които се възползват от тяхното новинарско съдържание, действително да плащат за това."

Новото законодателство ще бъде подложено на гласуване в парламента, където се очаква мнозинството от управляващата Лейбъристка партия да го приеме.

Близо 400 млн. долара глоба за "Гугъл" заради нерегламентирано следене на потребители

Припомняме, че Австралия въведе закон през 2021 г., който даде на правителството власт да накара интернет компаниите да договарят сделки за доставка на съдържание с медиите. Преглед, публикуван от австралийското правителство миналата седмица, установи, че до голяма степен мярката работи.

"Гугъл" първо заплаши да спре търсачката си в Австралия и "Фейсбук" предупреди, че ще премахне новините от платформата за всички австралийски потребители, ако нов дигитален кодекс принуди технологичните компании да плащат на новинарските медии.

Това можеше да лиши 19 милиона австралийци, които използват "Гугъл" всеки месец, от достъп до търсачката, а 17 млн. австралийци нямаше да могат да четат новинарски статии във "Фейсбук".

Последвайте канала на

Калина Христова
469 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.05 | 12:22

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини