Австралия не е съгласна с промяна в статута на Големия бариерен риф

  • 29 ноември 2022 12:59

  • 733
  • 1
Австралия не е съгласна с промяна в статута на Големия бариерен риф
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Министърката на екологията на Австралия съобщи, че правителството на страната ще лобира срещу предложение ЮНЕСКО да включи Големия бариерен риф в списъка със застрашените обекти на световното наследство, предаде Асошиейтед прес.

Официални представители на агенцията за култура на ООН и на Международния съюз за защита на природата публикуваха в понеделник доклад, който предупреждава, че най-големият в света коралов риф е в беда, ако не се предприемат "амбициозни, бързи и постоянни" климатични мерки.

ООН предлага Големият бариерен риф да бъде включен в списъка на застрашеното световно наследство

Докладът, който препоръчва промяна в статута на Големия бариерен риф в "застрашен", е резултат от десетдневна мисия през март тази година до рифа по североизточното крайбрежие на Австралия. Той е в списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО от 1981 г.

Австралийската министърка на екологията Таня Плиберсек каза, че докладът отразява работата на предходното консервативно правителство на Австралия, което бе свалено от власт след деветгодишно управление на изборите през месец май тази година.

Тя посочи, че новото лявоцентристко правителство вече е предприело действия по няколко от тревожните констатации в доклада, включително и действия по повод климатичните промени.

"Много ясно ще изразим мнението си пред ЮНЕСКО, че не е необходимо Големият бариерен риф да бъде отличаван по този начин" с включване в списъка на застрашените обекти, каза Плиберсек пред журналисти. "Причината в миналото ЮНЕСКО да определя мястото като застрашено е, че са искали да видят повече инвестиции или действия от страна на правителството, а след промяната в правителството тези неща вече са налице", добави тя.

Затоплянето на океаните заплашва с избелване коралите в Големия бариерен риф

Новото правителство внесе законопроект за намаляване до 2030 г. на емисиите парникови газове с 43 на сто под нивата от 2005 г. Предходното правителство се бе ангажирало със съкращения с 26-28 на сто до края на десетилетието, допълва БТА.

Плиберсек каза също, че правителството предвижда 798 милиона щатски долара за опазване на рифа и е отменило плановете на предишното управление да изграждане на два големи язовира в Куинсланд, които биха повлияли на качеството на водата.

"Ако Големият бариерен риф е застрашен, значи всеки коралов риф по света е застрашен. Ако този обект на световното наследство е заплашен, значи и повечето обекти на световното наследство на планетата са застрашени от климатичните промени", каза тя.

Весела Найденова
733 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.29 | 15:21

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини