Австралия: Оставаме ангажирани със сделката за подводниците със САЩ

  • 18 ноември 2022 17:09

  • 436
  • 3
Австралия: Оставаме ангажирани със сделката за подводниците със САЩ
© Getty images (архив)

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе (на снимката) каза днес, че остава ангажиран с построяването на подводници, задвижвани с американска ядрена технология, въпреки че френският президент Еманюел Макрон определи плана като конфронтация с Китай, предаде АП.

Предишното правителство на Австралия, начело със Скот Морисън, разгневи Макрон миналата година, като се отказа от договор с Франция за подводници с конвенционално задвижване и вместо това избра атомни подводници съгласно сделка, тайно договорена със САЩ и Великобритания.

Албанезе подкрепя отбранителния съюз на страната със САЩ и Великобритания, откакто дойде на власт през май. През март трябва да бъде обявено дали Австралия избира версия на американската подводници от клас "Вирджиния" или на британската подводница от клас "Астют".

"Продължаваме с договореностите ни с Вашингтон и Лондон, няма нищо неясно по това", заяви Албанезе пред репортери на форум в Тайланд, на който присъства и Макрон.

Вчера Макрон разкритикува сделката, като каза, че Франция е предложила на Австралия дизелово-електрически подводници, които могат да бъдат независимо поддържани.

Според стопанина на Елисейския дворец предложението "не е било в конфронтация с Китай, защото това не са били атомни подводници". По думите му Морисън е избрал "точно обратното – да влезе в конфронтация".

Попитан дали Австралия създава ядрена конфронтация с Китай, Албанезе отговори: Президентът Макрон има право да представя своите възгледи, както и прави по много откровен начин.

Австралийският премиер намекна, че няма лоши чувства между двамата, като каза, че те са провели "много приятелски" разговор, когато са се срещнали снощи в Банкок.

Еманюел Макрон: Предложението ни към Австралия за подводниците все още е в сила

Валери Зайцев
436 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.20 | 23:52

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.20 | 23:52

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.18 | 19:10

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини