Австралия репатрира съпруги и деца на бойци от "Ислямска държава"

  • 28 октомври 2022 07:22

  • 894
  • 2
Австралия репатрира съпруги и деца на бойци от "Ислямска държава"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Австралийски роднини на мъртви или изпратени в затвора бойци на групировката „Ислямска държава“ са на път за Сидни, съобщиха местни медии днес, предаде Ройтерс

Австралия започва спорно репатриране на десетки австралийски жени и деца от сирийски бежански лагери. Най-напред, през 2019 г. бяха спасени 8 деца и внуци на двама мъртви бойци на ИД от сирийския бежански лагер, но досега репатрирането на други беше задържано.

Четирите жени и 13 деца са напуснали вчера следобед бежанския лагер „Ал Родж“ в Северна Сирия и са преминали границата с Ирак, за да се качат на самолет за Австралия, съобщиха в. „Сидни морнинг хералд“ и телевизия Ей Би Си.

Говорител на министъра на вътрешните работи Клеър О`Нийл отказа коментар, информира БТА.

Местни медии предадоха, че някои от жените може да бъдат обвинени в тероризъм или за нелегално влизане в Сирия.

Премиерът Антъни Албанезе каза днес, че правителството ще действа в съответствие с препоръките на националните служби за сигурност.

Терористи убиха най-малко 15 души в Иран

В Австралия решението за репатриране е спорно и опозиционният лидер Питър Дътън днес каза, че този ход не е в интерес на страната, „особено защото те са били заедно с хора, които мразят нашата страна, мразят нашия начин на живот“.

Репатрирането следва примера на Белгия, Франция и САЩ, които върнаха свои граждани от сирийки лагери, макар че в някои случаи съображения за сигурност забавиха процеса, включително във Великобритания.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
894 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.10.29 | 08:51

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУРВИИИИИ
PaulaFox

2022.10.28 | 11:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини