Изригването на вулкана в Тонга може да затопли Земята

  • 23 септември 2022 10:54

  • 859
  • 2
Изригването на вулкана в Тонга може да затопли Земята
© Getty Images

Учените все още се опитват да разберат последиците от необичайното изригване на подводен вулкан в Тонга през януари, съобщи Асошиейтед прес.

Вулканът, известен като Хунга Тонга-Хунга Хаапаи, изхвърли милиони тонове водна пара високо в атмосферата, сочат резултати от изследване, публикувано в сп. "Сайънс".

Регистрирано е ново голямо изригване на вулкан в Тонга

Учените смятат, че изригването е повишило количеството вода в стратосферата с около пет процента.

Сега изследователите се опитват да преценят как тази вода ще засегне атмосферата и дали може да допринесе за затопляне на земната повърхност през следващите няколко години, допълва БТА.

Такова събитие се случва в живота, каза водещият автор на изследването Холгер Вомел, учен в Националния център за атмосферни изследвания в Колорадо, САЩ.

Малки острови от архипелага Тонга са понесли големи щети от силното изригване на подводен вулкан и последвалото го цунами

Големите изригвания обикновено охлаждат планетата. Повечето вулкани отделят големи количества сяра, които блокират слънчевите лъчи, обясни Матю Тухи, климатолог в  университета на Саскачеван, който не участва в изследването.

Изригването на вулкана в Тонга започва под океана и изхвърля много повече вода от обичайното. Тъй като водната пара действа като парников газ, който улавя топлината, е вероятно изригването да доведе до увеличение на температурите, вместо до намаляването им, каза Тухи.

85 на сто от населението на Тонга е засегнато от щетите, нанесени от изригването на вулкана

Водната пара ще се задържи в горните слоеве на атмосферата няколко години, преди да слезе по-надолу, каза Тухи. В същото време допълнителните количества вода биха могли да ускорят загубата на озон в атмосферата, добави Карън Розенлоф, климатолог от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

Весела Найденова
859 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Айдее

2022.09.23 | 11:11

2
Отново, старите еврейски номера за глобалното" затопляне. "
Сайтаэгн

2022.09.23 | 11:09

1
Давишибамваналагадоведолни

Добави коментар

Водещи новини