Австралия се прощава с Елизабет II

  • 22 септември 2022 14:56

  • 758
  • 4
Австралия се прощава с Елизабет II
© Getty (архив)

Австралия се прощава днес с покойната британска кралица Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и, предаде АП, цитирина от БТА.

Всичко по темата:
Смъртта на кралица Елизабет II и новият престолонаследник 177


Австралийското правителство обяви днешния ден за неработен, за да бъде почетена паметта на кралицата, която почина на 8 септември.

В Голямата зала на австралийския парламент бе проведена възпоменателна церемония, във фокуса на която беше голям портрет на покойната кралица.

Антъни Албанезе

В церемонията взеха участие австралийският премиер Антъни Албанезе и генерал-губернаторът Дейвид Хърли, който е представител на крал Чарлз III Чарлз III Чарлз III, пълно име Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор, е крал и държавен в Австралия. И двамата се върнаха в Австралия вчера, след като присъстваха на погребението на кралицата в Лондон.

Днешният ден бе съпътстван от протести, чиято основна тема бяха вредите, причинени на коренното население от британското колонизиране на Австралия.

Правителството планира да произведе референдум за промяна на австралийската конституция, с която да бъде създаден механизъм, с помощта на който да бъдат провеждани консултации между представителите на коренните общности и парламента, когато става дума за политики, които се отразяват на начина им на живот.

Положиха ковчега на кралицата в параклиса "Сейнт Джордж"

 

Валери Зайцев
758 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.09.23 | 10:15

4
КРАВАРСКИТЕ КУУУУУРВИИИИИ УМИРАТ ОТ ЯД И СТРАХ

2022.09.22 | 20:01

3
Австралия от кома ли се пробуди, прощаването мина и вече забравихме кога беше
Кирето

2022.09.22 | 19:40

2
Докога ще се прощават? Докога?
Е6а...

2022.09.22 | 18:52

1
Дотам ли закараха трупа вече?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини