Австралийски щат забранява нацистките символи

  • 10 август 2022 09:55

  • 308
  • 2
Австралийски щат забранява нацистките символи
© Getty images (архив)

Долната камара на парламента на австралийския щат Нов Южен Уелс прие закон, забраняващ показването на нацистки символи, съобщи АП, цитирана от БТА.

Предстои нормативният акт да бъде одобрен от горната камара на щата, който е с най-голямо население в страната.

През юни щатът Виктория, втори по брой на населението, стана първият в Австралия, приел закон, който забранява публичното излагане на нацистки символи, като например свастики.

В Австралия забраниха свастиката

Щатите Куинсланд и Тасмания също предвиждат въвеждането на подобни закони, което би означавало, че половината щати в страната, в които живее по-голямата част от населението, в даден момент ще забраняват излагането на нацистка символика.

Главният прокурор на Нов Южен Уелс Марк Спийкман заяви днес пред парламента, че нацистката свастика причинява вреди и стрес на живеещи в щата, включително на последователите на еврейската религия. През 2020 г. полицията на щата получи 31 сигнала за развяване на нацистки знамена, едно от които - в близост до синагога в Сидни.

"Обидното и изпълнено с омраза поведение е напълно неприемливо в нашата общност", заяви Спийкман.

Използването или излагането на нацистки знамена или на нацистки сувенири със свастики ще бъде забранено от закона. Предвижда се обаче да се предоставя разрешение за използването на символа за религиозни и образователни цели. Свастиката е древен и свещен символ за будисти, индуисти, джайнисти и последователи на други религии.

Нарушителите на законовите разпоредби в случай че са физически лица ще бъдат наказвани с до 12 месеца затвор или с глоба от 11 000 австралийски долара (7670 щатски долара), а корпорациите рискуват да получат глоби от 55 000 австралийски долара (38 350 щатски долара).

Поправка в закона предвижда той да бъде подложен на преглед до 3 години и половина след влизането му в сила.

Щатът Виктория определи глоба от 22 000 австралийски долара (15 340 долара) и 12 месеца затвор за публичното излагане на нацистката свастика.

Австралия забранява неонацистка група

 

Валери Зайцев
308 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.11 | 11:55

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ
Бил Гейтс

2022.08.10 | 10:59

1
ще обжалвам

Добави коментар

Водещи новини