САЩ ще удвоят инвестициите си района на Тихия океан

  • 09 август 2022 12:10

  • 448
  • 1
САЩ ще удвоят инвестициите си района на Тихия океан
© Getty images (архив)

САЩ удвояват инвестициите си в страните в Тихия океан, заяви днес заместник-държавният секретар на Вашингтон Уенди Шърман в края на своята обиколка из пет страни от региона, в който Китай се опитва да разшири влиянието си, предаде АП.

„Тук, в Пасифика, ще бъде написано бъдещето“, каза тя по време на церемония в Уелингтън, Нова Зеландия, за подписването на споразумение.

Критици обвиняват Вашингтон, че пренебрегва региона и така позволява на Пекин да засилва контрола си върху него. През април Соломоновите острови сключиха споразумение за сигурност с Китай, което стресна много тиохокеански държави, опасяващи се, че това може да доведе до изграждането на китайска военна база на островите. По-рано тази година САЩ обявиха, че ще възстановят посолството си на Соломоновите острови.

Шърман каза днес в новозеландската столица, че САЩ винаги са били тиохокеанска държава и че приоритет на президента Джо Байдън е възраждането на съюзи и двустранни отношения по света. „Така че удвояваме нашите инвестиции в Пасифика“, заяви тя и уточни, че става дума за „отношения, партньорства и регионални организации“.

На въпрос дали САЩ, или Китай ще спечелят битката за влияние в региона, Уенди Шърман отговори, че не гледа на нещата по този начин. Според нея това „не е чак битка“, тъй като страните опитват да установят отношения „с всяка страна, която смятат, че ще помогне на техния напредък“. Тя подчерта, че „САЩ не молят никоя страна да избира между тях и Китай или между друга страна и Китай“.  

Китайският посланик в САЩ беше повикан в Белия дом

В Уелингтън Шърман подписа споразумение за задълбочаване на сътрудничеството с Нова Зеландия в областта на космическите мисии и справянето с кризи. Преди това тя бе на посещение в Самоа, Тонга, Соломоновите острови и Австралия.

Валери Зайцев
448 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.10 | 09:15

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини