Изследователи откриха микропластмаси и на Антарктика

  • 08 юни 2022 16:36

  • 497
  • 0
Изследователи откриха микропластмаси и на Антарктика
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Изследователи откриха микропластмаси и в антарктически сняг за първи път, съобщи ДПА.

Студентката от университета Кентърбъри в Нова Зеландия -  Алекс Ейвис, анализира снежни проби от 19 места на ледения шелф Рос през 2019 г. и заявява, че е шокирана да открие микропластмаси във всяка проба.

„Това е невероятно тъжно, но откриването на микропластмаса в пресен антарктически сняг подчертава степента на замърсяване дори в най-отдалечените региони на света“, казва тя.

Изследването й, публикувано в научното списание „Криосфера“ ("The Cryosphere"), открива средно 29 микропластмасови частици на литър разтопен сняг.

Микропластмаса е всяко парче пластмаса с дължина по-малка от пет милиметра.

Плътността на откритата микропластмасата е почти три пъти по-висока непосредствено в близост до научните бази на остров Рос, базата Скот и станцията Макмърдо.

Най-големият айсберг в света се е откъснал от Антарктика

От откритите 13 различни вида пластмаса, най-разпространеният е полиетилентерефталат (PET), който най-често се използва за производството на бутилки за безалкохолни напитки и дрехи, допълва БТА.

Микропластмасата може да е изминала хиляди километри във въздуха, но е също толкова вероятно присъствието на хора на Антарктида да е оставило микропластичен „отпечатък“, казват изследователите.

Проучването потвърждава това, което учените очакваха, казва и експертът от Института за наука и изследвания в областта на околната среда в Уелингтън, Олга Панто. 

„Наистина е невъзможно да бъде избягнато въздействието на човешката дейност. Така както голяма част от средата ни и организмите са повлияни от климатичните промени, предизвикани от човека. Необходими са значителни стъпки за намаляване на използването на пластмаси“, казва тя.

Весела Найденова
497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини