Лейбъристката партия печели изборите в Австралия

  • 21 май 2022 19:49

  • 1178
  • 3
Лейбъристката партия печели изборите в Австралия
© gettyimages

Лидерът на Лейбъристката партия Антъни Албанезе обяви победа на изборите в Австралия, като заяви, че неговите съграждани са гласували за промяна, слагайки край на деветгодишното управление на консерваторите.

В победната си реч Албанезе обеща да превърне Австралия в "суперсила" с възобновяема енергия. Той добави, че ще участва като нов австралийски министър-председател в четиристранната среща на високо равнище със САЩ, Индия и Япония, която е насрочена за вторник.

Британският премиер Борис Джонсън поздрави Албанезе за победата и заяви, че "очаква с нетърпение" да работи с него. "Нашите страни имат дълга история и светло бъдеще заедно", добави Джонсън, определяйки ги като "процъфтяващи демокрации, споделящи общи идеи", които работят "за да направят света по-добро, по-безопасно, по-зелено и по-проспериращо място". Той подчерта, че между двете страни има близки връзки и са изправени пред общи предизвикателства.

Избирателните секции в Австралия отвориха врати

Великобритания, Австралия и Съединените щати подписаха през септември 2021 г.  пакта за сигурност AUKUS, целящ да противодейства на нарастващото влияние на Китай в Тихоокеанския регион. Лондон подписа и търговско споразумение с Австралия след Брекзита, припомня АФП.

Загубата на Скот Морисън на изборите "ме устройва много добре", заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, докато предаваше поста си на новата ръководителка на френската дипломация Катрин Колона. Той определи действията на загубилия австралийски премиер като брутални, цинични и некомпетентни. Преди осем месеца Морисън обтегна сериозно отношенията между Канбера и Париж, като развали сключен с Франция договор за закупуване на подводници, припомня БТА, позовавайки се на АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1178 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.05.22 | 09:48

3
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ
Сърбеца

2022.05.21 | 23:46

2
Уж комунисти, ма играят с англия и сащ и срещу Китай… странна работа малко Трансджендърска
Sarbeca z

2022.05.21 | 23:45

1
Тва кво ще рече в превод, че Работническата Партия е спечелила изборите, демек Комунистите ?

Добави коментар

Водещи новини