Министър-председателката на Нова Зеландия е в Япония, за да насърчи търговията

  • 21 април 2022 12:44

  • 386
  • 2
Министър-председателката на Нова Зеландия е в Япония, за да насърчи търговията
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн е днес в Япония като част от първото си пътуване в чужбина от две години. Нейното правителство се стреми да подпомогне отварянето на страната за бизнес и туризъм след затварянето на границите заради пандемията, докато Япония иска да се съсредоточи върху общите опасения за сигурността, включително във връзка с новия съюз между Китай и Соломоновите острови, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Ардърн пристигна в Япония снощи след тридневно посещения в Сингапур. С ръководителите на островната държава тя обсъди икономиката, както и двустранното сътрудничество в борбата с климатичните промени и въвеждането на нисковъглеродни и зелени технологии.

Нова Зеландия ще изпрати военнотранспортен самолет и екип от 50 души в Европа

Японски представители казаха, че сред основните теми, които Ардърн ще дискутира с японския премиер Фумио Кишида по-късно днес ще бъдат новият договор за сигурност между Китай и Соломоновите острови, засилващото се военно присъствие на Пекин в Източнокитайски и Южнокитайско море, както и руското инвазия в Украйна. Това споразумение позволява на Китай да праща полицаи и военни на Соломоновите острови и дава възможност на китайски бойни кораби да акостират в пристанища на архипелага. То кара Канбера и Уелингтън да се опасяват, че Китай може да изгради своя военна база близо до Австралия и Нова Зеландия.

Настоящото пътуване е възможност за Ардърн да се появи отново на международната сцена и да си върне подкрепата у дома преди изборите догодина. Като цяло тя се ползва с авторитет по света, но подкрепата за нея в Нова Зеландия намаля след високите равнища на одобрение преди, отбеляза АП.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
386 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.22 | 10:06

2
КРАВАРОФИЛИЯТА Е ПСИХИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ КАТО ПЕДОФИЛИЯТА И СЕ ЛЕКУВА С ЛОБОТОМИЯ!

2022.04.22 | 09:18

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини