Евакуират хиляди австралийци заради наводнения, има загинали

  • 01 март 2022 13:12

  • 977
  • 0
Евакуират хиляди австралийци заради наводнения, има загинали
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Властите в Австралия разпоредиха десетки хиляди хора да се евакуират, а много други – да имат готовност да напуснат дома си, след като части от югоизточното крайбрежие на страната бяха засегнати от най-тежките наводнения в страната от десетилетия.

Най-малко девет души са загинали, предаде Асошиейтед прес.

В град Лизмор, в щата Нов Южен Уелс, десетки жители се качиха на покриви, за да се спасят от наводненията. Властите се опасяват, че тези хора може да бъдат хванати в капан от прииждащите води.

От снощи десетки коли са блокирани в близкия град Удбърн на мост, подстъпите към който са под вода. Рано тази сутрин от моста бяха спасени около 50 човека.

Водната стихия се придвижва от щата Куинсланд към Нов Южен Уелс.

Регионалният премиер на Нов Южен Уелс Доминик Пероте каза, че досега в щата са осъществени 1000 спасителни акции, а властите са получили над 6000 обаждания за помощ.

На 40 000 души е било разпоредено да се евакуират, а още 300 000 са били предупредени за възможна евакуация, съобщи той. 

Най-малко 94 жертви на проливните дъждове в бразилския град Петрополис

Осем от деветте жертви на наводненията са в Куинсланд.

Необичайно проливни дъждове засегнаха Австралия, след като тази седмица Междуправителственият панел по климатичните промени към ООН съобщи, че в големи части от страната валежите са намалели с 20% и рискът от пожари е по-голям и от най-мрачните прогнози само преди няколко години, отбелязва АП.

2019-а беше най-горещата и суха година в Австралия, откакто се води статистика.

В края й пламнаха опустошителни горски пожари в югоизточната част на страната. В пламъците загинаха 33 души, а димът причини смъртта на още 400 човека.

Унищожени бяха 3000 жилища и 19 милиона хектара земеделска земя и гори. 

Виолета Симеонова
977 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини