Блинкън: Този век ще бъде оформен от това, което се случва в Индо-тихоокеанския регион

  • 10 февруари 2022 11:43

  • 508
  • 0
Блинкън: Този век ще бъде оформен от това, което се случва в Индо-тихоокеанския регион
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

САЩ остават дългосрочно фокусирани върху Индо-тихоокеанския регион въпреки опасенията за руска агресия срещу Украйна, каза днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Асошиейтед прес.

Американският първи дипломат е в австралийския град Мелбърн за утрешната среща с колегите си от Австралия, Индия и Япония.

Страните участват в Четиристранния диалог за сигурност - блок на демокрациите от Индо-тихоокеанския регион, известен също като "Куад" и създаден за сдържане на регионалното влияние на Китай.

"Няколко други неща се случват по света в момента, някои от вас може да са го забелязали. Пред нас е предизвикателството с Украйна и руската агресия. Работим денонощно по това", каза Блинкън в първото си публично изявление след пристигането си в Австралия.

"Ние обаче знаем, а президентът знае по-добре от всички, че това столетие ще бъде оформено от това, което се случва тук в Индо-Тихоокеанския регион", допълни той.

Антъни Блинкън пристигна в Австралия за среща с представители на съюзни държави

Визитата на Блинкън има за цел да затвърди интересите на САЩ в Азия и стремежа им да се противопоставят на нарастващата настъпателност на Китай в региона. Държавният секретар ще посети също Фиджи и ще обсъди нарастващите опасения от Северна Корея със своите колеги от Япония и Южна Корея в Хавай.

Австралийската външна министърка Марис Пейн, която ще председателства срещата на "Куад", каза, че в дневния ред на разговорите ще бъдат включени въпросите за разпределението на ваксините срещу COVID-19, кибер- и ключовите технологии, противодействието на злонамерената и опасна дезинформация, тероризма, морската сигурност и климатичните промени, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
508 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини