85 на сто от населението на Тонга е засегнато от щетите, нанесени от изригването на вулкана

  • 26 януари 2022 14:52

  • 445
  • 0
85 на сто от населението на Тонга е засегнато от щетите, нанесени от изригването на вулкана
© Getty (архив)

Около 85 процента от населението на архипелага Тонга е икономически засегнато от последиците от изригването на вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай и последвалото го цунами, съобщи днес Радио Нова Зеландия. Медията се позовава на правителството на малката островна държава в южната част на Тихия океан.

Според властите до момента са потвърдени три смъртни случая в резултат на цунамито - на островите Манго, Номука и Тонгатапу, където се намира столицата Нукуалофа, а също така има данни, че 14 жители на островите Номука, Фоной и Тонгуа са получили различни по степен наранявания, предаде ТАСС.

"Възстановяването на Кралство Тонга от това бедствие няма да е лесно. След като имаме достатъчно питейна вода, ще трябва да започнем дългия път към възстановяването", цитира радиостанцията думите на председателя на местния парламент Фатафехи Факафануа, който също така отбелязва, че страната му сега "силно се нуждае от международна помощ".

По данни на правителството цялата жилищна инфраструктура на някои от по-малките острови (страната се състои от над 170 острова) е отнесена и жителите им трябва да бъдат евакуирани на главния остров на архипелага - Тонгатапу. Редица други острови изпитват недостиг на вода и храна за своите жители и за бездомните бежанци от съседните острови в кралството.

Малки острови от архипелага Тонга са понесли големи щети от силното изригване на подводен вулкан и последвалото го цунами

Телефонните връзки между регионите на страната и международните комуникации все още са силно ограничени.

Кралство Тонга се обърна към американския предприемач и основател на "Тесла" (Tesla) и "СПейсЕкс" (SpaceX) Илон Мъск с молба за помощ за свързване на страната към интернет чрез сателитите "Старлинк".

"Илон Мъск е един от пионерите на технологиите, които могат да решат нашите проблеми. Би било чудесно, ако той може да помогне на жителите на островите да се свържат отново с близките си", каза Факафануа.

Няколко самолета с хуманитарен товар от Австралия и Нова Зеландия вече са пристигнали в страната, както и два кораба на новозеландските военноморски сили и кораб с помощи от Фиджи.

Както отбелязва Радио Нова Зеландия, още няколко кораба от Австралия, Великобритания, Япония и САЩ са на път към бреговете на кралството, но пристигането им е значително затруднено от голямото количество вулканична пемза на морската повърхност и липсата на информация за състоянието на пристанищата.

Японският военно-транспортен кораб "Осуми" днес също се отправи към Тонга с товар хуманитарна помощ.

Последвайте канала на

Novini.bg
445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини