Разпространяването на варианта Омикрон в Австралия поставя под въпрос плановете за отваряне на икономиката

  • 04 декември 2021 14:02

  • 741
  • 0
Разпространяването на варианта Омикрон в Австралия поставя под въпрос плановете за отваряне на икономиката
© Getty Images/Guliver

Случаите на варианта Омикрон на коронавируса в Австралия днес станаха повече, което постави под въпрос плановете за повторно отваряне на икономиката. Огнище в град Сидни се разрасна до 13 случая и властите предполагат, че инфекцията се е разпространила в щата Куинсланд, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Федералните власти се придържат към плана за повторно отваряне на икономиката и се надяват, че новият вариант ще се окаже по-безобиден от предишните, но някои щатски и териториални правителства започнаха да затягат контрола на вътрешните си граници.

Австралия съобщи за първото местно предаване на Омикрон - в училище в Сидни вчера. Властите разследват източника и казаха, че очакват да открият още случаи.

Здравните власти в Куинсланд предполагат, че са открили първи случай на Омикрон в щата при човек, пристигнал от Южна Африка, но геномното секвениране още не е приключило.

Властите в Южна Австралия съобщиха днес, че пристигащите от Нов Южен Уелс, Виктория и Австралийската столична територия ще бъдат тествани.

Щатът отвори вътрешните си граници преди няколко дни за първи път от месеци насам.

Няколко хиляди души протестираха срещу наредбите за ваксинация в Мелбърн. Протестите вече са ежеседмично събитие, в което участват както недоволни граждани, така и поддръжници на крайнодесните и конспиративните теории. По-малък контрапротест призова за спирането на крайнодясното движение в града и подкрепи ваксинациите.

Щатът Виктория, където се намира Мелбърн, изисква пълна ваксинация за достъп до хотели, заведения за хранене, магазини за стоки, които не са от първа необходимост, както и за работа в сферата на здравеопазването и много други индустрии.

Данните показват, че почти 88 процента от австралийците над 16 години са напълно ваксинирани.

Въпреки че в Австралия тази година имаше много огнища на заразата, което доведе до продължили с месеци локдауни в Сидни и Мелбърн (двата най-големи града), по данни на Световната здравна организация в страната има само 834 потвърдени случая на COVID-19 и 7,9 починали на 100 000 души за разлика от много по-големия им брой в много други развити държави. Австралия е съобщила за малко под 215 000 случая и 2042 починали от началото на пандемията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
741 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини