Затоплянето разрушава браковете на албатросите

  • 26 ноември 2021 18:30

  • 507
  • 0
Затоплянето разрушава браковете на албатросите
© Getty (архив)

Прословутите с моногамността си албатроси се разделят все по-често заради промените в климата, защото затоплящите се води принуждават мъжките да търсят храна все по-далече, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от Дарик.

Учени от университет в Лисабон стигат до този извод, след като наблюдават 15 години черновежди албатроси на Фолклендските острови.

Обикновено само 3,7 процента от албатросите се разделят с избрания партньор, предимно заради неуспешен опит да създадат потомство. Делът им нараства до 8 процента, когато температурата на водата се повиши, дори и след успешен любовен сезон.

Учените предлагат две обяснения как топлите води увеличават разводите сред албатросите. Първото е, че мъжките трябва да летят по-дълго, за да намерят храна и не се връщат по местата за развъждане навреме. Затова женските си намират нов любим.

Възможно е също по-суровите условия да увеличават стреса сред птиците и те да гледат отрицателно дори на успешните съюзи. Така женските може да предпочитат да опитат късмета си с друг мъжки, с надежда че промяната може да улесни отглеждането на потомството.

Комарите стават по-опасни заради глобалното затопляне

Черновеждите албатроси живеят по 70 години. Те обитават южните океани. Учените са наблюдавали три колонии от общо 15 500 двойки от 2003 г.

Валери Зайцев
507 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини