В Австралия разкриха мистерия от Втората световна война

  • 19 ноември 2021 12:43

  • 1727
  • 0
В Австралия разкриха мистерия от Втората световна война
© Getty images (архив)

Австралийски учени разкриха мистерия, датираща от времената на Втората световна война, написа местното издание на британския  в. Дейли мейл.

Медията разказа как екип, съставен от специалисти по генетика и историци, е разкрил самоличността на моряк, загинал преди 80 години. "Корабът "Сидни" е бил потопен от германски разрушител през октомври 1941 г. край Коледния остров (австралийска територия на около 1500 километра от западния бряг на Зеления континент). Вследствие на атаката са загинали всичките 645-ма членове на екипажа. Това е най-тежката военновременна катастрофа в историята на нашата страна", разказа учен.

"Няколко дни след трагедията жители на Коледния остров са намерили тяло на мъж в спасителна лодка, на чийто борд е пишело "Сидни. Мъжът е бил погребан като незнаен моряк, първо на островчето, а по-късно препогребан в мемориален комплекса в континенталната част на Австралия", посочи още вестникът.

"След прочуване на документи в архива на австралийските военноморски сили и проведени ДНК-анализи ние установихме, че загиналият се е казвал Томас Уелби Кларк.  Младият мъж се е е присъединил към Австралийския военноморски флот на 20 години - четири месеца преди потопяването на Сидни", допълни изследовател.

"Дейли мейл" добави, че Сидни е бил изваден от дъното на Тихия океан през 2008 г. "Тогава не бяха открити телата на останалите моряци", посочи още изданието.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1727 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини