Сидни облекчава ключови ограничения, въведени заради COVID-19

  • 10 октомври 2021 14:57

  • 505
  • 1
Сидни облекчава ключови ограничения, въведени заради COVID-19
© Getty Images/Guliver

Сидни се подготвя за отпадане на ограниченията след месеци, прекарани в локдаун, казаха служители днес. Магазини се подготвят да започнат да посрещат напълно ваксинираните жители на града от утре, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27346

Нов Южен Уелс, щатът с най-многобройно население в Австралия, съобщи за 477 нови случая на заразени с коронавирус и шестима починали днес.

Избухването на заразата принуди 5-милионното население на щатската столица Сидни да остане в локдаун в продължение на 100 дни, допълва БТА.

Сидни се готви да излезе от локдауна

Щатският премиер Доминик Пероте каза, че тъй като щатът е успял да постигне целта за пълно ваксиниране на 70 процента от населението, Нов Южен Уелс сега е готов за отпускане на някои от ограниченията и много бизнеси отново ще могат да започнат работа.

"Това е голям ден за нашия щат и мога да кажа на всички хора в Нов Южен Уелс: заслужихте си го", каза Пероте. "Това бяха сто дни на кръв, пот и никаква бира, но от утре сме обратно в играта", добави той.

Австралия притиска щатите да сложат край на локдауните заради COVID

Въпреки това, Пероте каза, че много от ограниченията за социално дистанциране и публични събирания ще останат в сила за седмици напред.

Съседният щат Виктория, чиято столица Мелбърн е в локдаун от началото на август, съобщи за 1890 нови случая и петима починали днес. Очаква се, че щатът ще премахне ограниченията в края на октомври, след като 70 процента от жителите му бъдат напълно ваксинирани.

На национално ниво почти 62 процента от австралийците над 16 години са били инжектирани с две дози ваксина срещу КОВИД-19. След като 80 процента от подлежащите на ваксинация австралийци бъдат инжектирани с ваксина, страната ще започне постепенно отваряне на държавните си граници, които са затворени от март 2020 г.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27346

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
505 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.10 | 15:27

1
Хаха, всички ваксинирани и затворени, чакат пета и шеста игла.

Добави коментар

Водещи новини