Земетресение разлюля Югоизточна Австралия близо до Мелбърн

  • 22 септември 2021 15:32

  • 818
  • 2
Земетресение разлюля Югоизточна Австралия близо до Мелбърн
© pixabay

Земетресение с магнитуд 6 беше регистрирано край Мелбърн в Австралия, съобщи австралийският Геофизичен институт, цитиран от БТА.

Епицентърът е бил близо до градчето Мансфилд на около 200 км североизточно от Мелбърн, на дълбочина от 10 км. Имаше и вторичен трус с магнитуд 4. Снимки и видеокадри в социалните мрежи показаха отломки, блокиращи една от главите улици в Мелбърн, а хора от северните части на града съобщиха в социалните мрежи, че са останали без електричество, докато други споделиха, че са били евакуирани от сгради.

Повишаването на морското ниво заплашва плажовете на Австралия

Трусът е усетен чак в Аделаида, която се намира на 800 км на запад в щата Южна Австралия, както и на 900 км на север в Сидни в щата Нов Южен Уелс, но няма данни за щети извън Мелбърн. Никъде не се съобщава за пострадали. Няма издадено и предупреждение за цунами, съобщи австралийската Метеорологична служба.

Над половината от 25-милионното население на Австралия живее в югоизточната част на страната, в район, простиращ се от Аделаида до Мелбърн и Сидни.

"Нямаме данни за сериозно пострадали или за нещо по-лошо, а това са много добри новини. Надяваме се добрите новини да продължат", каза пред репортери във Вашингтон премиерът Скот Морисън. "Земетресения от подобен род могат да създадат голяма тревога. В Австралия те се случват изключително рядко и съм сигурен, че поради това хората доста са се стресирали и обезпокоили."

В населената източна част на Австралия земетресенията са сравнително рядко явление заради това, че е разположена по средата на Индо-австралийската тектонска плоча, според австралийския Геофизичен институт. Днешното земетресение беше по-силно от най-смъртоносния трус в историята на страната, земетресение с магнитуд 5,6 в Нюкасъл през 1989 г., взело 13 жертви.

Силното земетресение в Мелбърн изплаши мътещ сокол, който остави гнездото си и избяга. Птицата е мътила на една от тях, като камера показва мига, в който сградата се разтриса, а соколът скача и гледа стреснато. След кратък момент на ступор соколът с крясък полита и оставя гнездото с яйцата.

 

Земетресението е едно от най-силните в историята на Австралия. То причини повреди на някои сгради в Мелбърн.

Видеото е осигурено от фирмата, която поддържа 34-етажната сграда „Оптус сентър“, на която гнезди двойка соколи скитници от 1991 г.

Според любители на птиците, гледали записа в интернет, стреснатият сокол е мъжки. Особеното при тези птици е, че и мъжките, и женските соколи скитници мътят яйцата. Минути след края на земетресението друг сокол, вероятно майката, се връща в гнездото и закрива яйцата.

Мая Йорданова
818 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.22 | 16:36

2
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.22 | 16:29

1
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров

Добави коментар

Водещи новини