Австралия няма да може да евакуира всички афганистанци, помагали на армията ѝ

  • 17 август 2021 11:16

  • 558
  • 0
Австралия няма да може да евакуира всички афганистанци, помагали на армията ѝ
© Getty images (архив)

Австралия няма да може да евакуира всички афганистанци, работили за армията ѝ, каза днес премиерът в Канбера Скот Морисън, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

 
Австралия обяви вчера, че ще изпрати три транспортни самолета и самолети цистерни с 250 военнослужещи, които да репатрират повече от 130 австралийци и техните семейства от Афганистан. Самолетите трябва да вземат също афганистанци, работили за австралийската армия и дипломатическа мисия.

Американските войски, които контролират летището на Кабул, подновиха днес евакуационните полети - ден след хаоса, настъпил там, когато тълпи от отчаяни афганистанци се опитваха да избягат от страната.

Американската армия изпраща батальон от около 1000 души, за да помогне за охраната на летището в Кабул

Морисън каза, че е оптимист за успеха на австралийската евакуационна операция, въпреки че талибаните вече контролират Кабул. "Ще продължим да правим всичко по силите си за онези, които бяха до нас, както сме го правили и досега", каза пред журналисти в Канбера Морисън. "Искам обаче да кажа откровено на ветераните, че въпреки големите ни усилия, подкрепата ни няма да стигне до всички, до които би трябвало", добави премиерът.

Австралия участваше във водените от САЩ коалиционни сили в Афганистан, които се биеха с талибаните и обучаваха афганистанските сили за сигурност в годините, след като екстремистите бяха свалени от власт през 2001 г.

Повече от 39 000 австралийски военни са служили в Афганистан, а 41 от тях бяха убити в конфликта.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
558 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини