Гледай на живо

Ексклузивно: Борислав Михайлов в студиото на Sportal.bg

Военни следят за спазване на карантината в Сидни

  • 02 август 2021 13:12

  • 556
  • 2
Военни следят за спазване на карантината в Сидни
© Pixabay

Военни бяха разположени днес из улиците на Сидни, за да следят за спазване на карантината, а Бризбън продължи антивирусните мерки в опит да се справи с нов епидемичен скок, предаде Франс прес.

Подкрепление от близо 300 военнослужещи пристигна в Сидни по искане на полицията на щата Нов Южен Уелс, за да бди за спазване на карантината в най-големия австралийски град, навлязъл в шеста седмица на изолация. Очаква се мярката да остане в сила до края на месеца.

Властите водят борба с разпространението на вирусния вариант Делта в града, където от средата на юни са регистрирани над 3600 случая. Хиляди контактували с вирусоносители са приканени да си направят тест и да се поставят в изолация за 14 дни, но полицията реши, че не разполага с достатъчно хора, за да наложи строго спазване на тези разпоредби.

Военните ще участват в доставка на храни и ще обикалят жилищата, за да проверяват спазването на карантината. "Държа да подчертая, че ще действаме под контрола на полицията", заяви бригаден генерал Мик Гарауей.

Карантината в Сидни може да бъде удължена

Жителите на Сидни - над пет милиона души, могат да излизат навън само за да спортуват, да ходят на работа, ако се прецени, че тя е от съществено значение, по медицински причини или за да пазаруват. Не всички обаче спазват указанията еднакво старателно и се налагат все повече глоби.

Армията уточни, че военното подкрепление се добавя към 250-те войници, вече разположени в хотелите и на летищата в Нов Южен Уелс. Същевременно жителите на третия град в страната - Бризбън, и на някои райони в щата Куинсланд, ще останат под карантина до 8 август в опит да ограничат засиленото разпространение на вируса, предизвикано от варианта Делта.

До момента в Куинсланд са установени 29 заразени с новия патоген. Изолацията ще трае осем дни; надяваме се, че това ще е достатъчно, за да открием контактните лица и те да бъдат поставени под карантина в жилищата си, заяви Стивън Майлс, вицепремиер на щата Куинсланд.

Близо 14 процента от 25-те милиона австралийци са получили по две дози ваксина. Осемдесет на сто от пълнолетните в Австралия трябва да бъдат ваксинирани, преди страната да започне да отваря отново границите си за някои държави, заяви в петък австралийският премиер Скот Морисън. От началото на пандемията в страната са регистрирани над 34 000 случая на COVID-19, а жертвите на вируса са 925, информира БТА. 

Теодора Александрова
556 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.08.02 | 14:33

2
Фашизмът не е умрял. Отново се надига със страшна сила. ХГорко на следващата генерация.

2021.08.02 | 13:22

1
Фашистите на британската корона. Помните ли и тук искаха военни в градовете, Радев отказа.

Добави коментар

Водещи новини