Австралия и Нова Зеландия се обявиха срещу нарушенията на човешките права в Китай

  • 31 май 2021 10:22

  • 283
  • 1
Австралия и Нова Зеландия се обявиха срещу нарушенията на човешките права в Китай
© Getty Images

Австралия и Нова Зеландия се обявиха срещу нарушенията на човешките права в Китай. На първата среща очи в очи между лидерите на двете страни от 15 месеца австралийският премиер Скот Морисън и новозеландската му колега Джасинда Ардърн се обединиха в общ фронт срещу Пекин, предаде Ройтерс.

Забраната за пътувания между Австралия и Нова Зеландия заради коронавирусната криза бе отменена през април и това направи възможно пристигането на Морисън в Уелингтън. Понастоящем Канбера заема твърда позиция спрямо Пекин, докато Уелингтън поддържа сговорчив подход. Това породи твърдения на политолози и медии, че премиерът Ардърн не обръща внимание на нарушенията на човешките права в Китай. Тя обаче отрече това, като заяви, че Нова Зеландия и Австралия са на сходни позиции по въпросите за търговията и човешките права.

"Ще видите, че Австралия и Нова Зеландия без съмнение трайно са на едно и също мнение по тези въпроси, така че аз отхвърлям всякакви твърдения, че ние не заемаме силна позиция по тези извънредно важни въпроси", каза Ардърн на съвместната пресконференция. Морисън я подкрепи, като заяви, че двете страни са търговски партньори, но никога не биха изтъргували суверенитета си. В съвместното си изявление двамата премиери изразиха силно безпокойство от ситуацията в Хонконг и нарушенията на правата на мюсюлманската общност уйгури в Китай. Те призоваха Пекин да допусне пратеници на ООН и независими наблюдатели в Синцзян-уйгурския автономен район.

През последните месеци Китай ограничи вноса на австралийски стоки като зърнени храни, вино и говеждо месо. Преди визитата на Морисън Нова Зеландия обяви, че ще подкрепи Канбера в този спор, обаче по-рано тази година Нова Зеландия и Китай подновиха споразумението си за свободна търговия, припомня Ройтерс. Освен това през април Нова Зеландия обяви, че се чувства "неловко" да засилва ролята си в групата "Пет очи" - разузнавателно обединение, включващо още Австралия, Великобритания, Канада и САЩ.

Западни страни и правозащитници обвиниха Китай в престъпления срещу уйгурите

Това породи спекулации, че Уелингтън не подкрепя критиките към Пекин. Днес Джасинда Ардърн отхвърли и тези твърдения, като каза, че "несъмнено" Нова Зеландия остава лоялен член на "Пет очи", информира БТА. 

Novini.bg
283 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Kelseycmlya

2021.05.31 | 19:10

1
М­­­л­­а­­­д­­­а­ ­­м­о­­к­­р­­­а­­­ ­­у­­ч­­­е­н­­­и­­ч­к­­­а­­­ ­­ч­­у­­к­­а­­ ­­ ­W­­ ­­­W­ ­­­W­­­ ­­.­­­ ­­B­­ ­­­G­­­ ­­1­­­ ­7­­­ ­­­.­­­ ­­C­­­ ­­­L­­ ­­­U­­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини