Нова Зеландия възстановява "балона за пътувания" до Австралия

09 май 2021 06:17

Нова Зеландия възстановява "балона за пътувания" до Австралия
© Pixabay
670 1

Нова Зеландия отмени от полунощ частичното преустановяване на така наречения балон за пътувания до Австралия. 

Всичко по темата:

Уелингтън взе това решение, след като опасенията от епидемичен взрив на COVID-19 в Сидни се оказаха неоснователни, предаде Ройтерс.

Новозеландският министър за мерките срещу коронавируса Крис Хипкинс съобщи, че пътуванията от и до австралийския щат Нов Южен Уелс, ще бъдат възобновени, след като здравните власти са преценили, че рискът за Нова Зеландия е малък.

"Нова Зеландия прилага последователен превантивен подход, за да държи COVID-19 вън (от границите си)", заяви Хипкинс. Преди по-малко от месец Австралия и Нова Зеландия въведоха режим на безкарантинно пътуване помежду си - така наречения "балон за пътувания", след като в двете съседни страни за продължителен период от време не бяха отчетени никакви случаи на местно предаване на коронавируса.

Нова Зеландия отменя задължителната карантина при пътувания до и от Австралия

"Граничният контрол е ключово средство за предотвратяване появата и разпространението на нови случаи, внесени от чужбина, и продължава да заема централно място в нашата стратегия за елиминиране на заразата", допълни Хипкинс.

В четвъртък Нова Зеландия спря пътуванията от и до Нов Южен Уелс, най-големия по население австралийски щат, в който живее една трета от 25-милионното население на Австралия.

Причината бяха опасения от епидемичен взрив на COVID в Сидни, след като двойка без никаква връзка с високорискови професии или хора даде положителен резултат на тестове за коронавирус.

Случаите наложиха връщане на някои мерки за социална дистанция в района на Сидни. Беше организирана и кампания да бъдат накарани повече хора да се тестват, за да бъде определен източникът на заразата.

Австралия не обмисля да отваря скоро границите си

Щатските здравни власти обявиха, че за второ поредно денонощие няма отчетен нов случай на заразяване, което разсея опасенията от по-голям епидемичен взрив в града.

Междувременно Австралия забрани пътуванията от Индия заради високо равнище на заболеваемост, но уточни, че от 15 май започва да извършва чартърни полети дотам за прибиране на свои граждани, допълва БТА. 

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
670 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.05.09 | 10:49

1
Балона се надува

Добави коментар

Водещи новини