Първи случаи на COVID-19 в две френски отвъдморски територии

07 март 2021 15:47

Първи случаи на COVID-19 в две френски отвъдморски територии
© Pixabay (архив)
985 2

Девет първи случая на COVID-19 бяха установени днес в Нова Каледония, където веднага бе обявена строга двуседмична карантина, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22571

Френската отвъдморска територия в Южния Тихи океан досега бе сред малкото кътчета на планетата, свободни от коронавируса, напомня агенцията. Тези случаи бяха открити при разследване по повод първия местен случай, регистриран предния ден на архипелага Уолис и Футуна, друга френска територия, разположена на 2200 км в източна посока. В двете територии до момента нямаше заразени с вируса, по-специално поради задължителната двуседмична изолация за всички пристигащи там в реквизирани за целта хотели. Откривани бяха само вносни случаи.

Санитарна спогодба между двете територии предвижда пътуващите да се движат свободно. На този етап от разследването в момента властите не знаят как вирусът е проникнал на Уолис и Футуна.
По първоначални данни пациентът, изследван на Уолис и Футуна, е развил симптоми в средата на февруари и може да се е заразил там в края на януари или след това, заяви пред журналисти Тиери Санта, шеф на изпълнителната власт в Нова Каледония.

Във Франция 60% от новите случаи на заразяване с COVID-19 са свързани с британския щам

Този болен, работил в ръководството на местен колеж, е в тежко състояние и може да е преместен в болница в Нумеа, главния град на Нова Каледония, съобщиха няколко източника. Пациентът е излязъл от карантина преди седмици, след като е дал отрицателен тест за вируса, после е отишъл на лекар заради симптомите и е дал положителна проба - което ще рече, че вирусът циркулира из острова, заяви днес за АФП Ерве Жонатан, държавният върховен администратор на Уолис и Футуна.

Властите на Нова Каледония отправиха молба към всички пристигнали от Уолис и Футуна да се подложат на самоизолация и да се регистрират на телефона на спешната медицинска помощ. Мерките за сигурност във връзка със случая ще бъдат представени подробно в понеделник, но властите вече разкриха, че всички учебни заведения ще бъдат затворени, а дейностите, които не са необходими - забранени. Вече са ваксинирани с първа доза 5210 местни жители, а 1603 - и с втора. Тиери Санта се ангажира "да ускори кампанията". Според проучване от 2020 г. над 70 на сто от общо към 11 000 жители на Уолис и Футуна страдат от затлъстяване, рекорден е и броят на хората с диабет, поради което населението е особено уязвимо към коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22571

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
985 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (2)

Добави коментар
Reneea16

2021.04.10 | 03:56

91350
­­­В­­­и­ж­т­­е­ ­м­­­о­­я­т­­а­­ ­­­т­и­­й­н­­ ­­п­­­у­­­т­­­к­­а­­ ­­-­­­ ­­­W­W­­­W­­­.­­B­G­­1­7­­­.­­­C­­­L­­­U­­B­
МУТРИ ВЪН

2021.03.07 | 19:16

32499
ЗА ХОРАТА СЪС КЪСА ПАМЕТ ВИЖТЕ ВЪВ ЮТУБ С.ТРИФОНОВ И МУЛТИГРУП ВИЖТЕ СНИМКИТЕ МУ С Г. ИЛИЕВ ВИЖТЕ ГО СЪС Б. БОРИСОВ И СЛЕД ТОВА СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСЪТ КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ ДА Е РАЗЛИЧЕН И ДА НИ СПАСИ ОТ МУТРИТЕ И ЗАДКУЛИСИЕТО МОЖЕ ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СИ СЪС МУТРИТЕ И СЕГА ИЗВЕДНЪЖ ВЕЧЕ ДА СИ СРЕЩУ ТЯХ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО ПРЕДЛАГА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (БНО) №14

Добави коментар

Водещи новини