Експлозия на кораб в Оманския залив

26 февруари 2021 17:56

Експлозия на кораб в Оманския залив
© Getty Images
971 2

Експлозия порази днес израелски товарен кораб в Оманския залив, съобщиха американски и британски военни, предадоха БТА и Асошиейтед прес

Взривът с неизяснена причина става по време на засилено напрежение между Вашингтон и Техеран заради иранската ядрена програма. През 2019 г. в Оманския залив имаше поредица експлозии, за които бойният флот на САЩ държи отговорен Иран. Техеран отхвърля тези обвинения.

Въпреки че обстоятелствата около днешната експлозия остават неясни, компанията за морска сигурност "Драяд глоубъл" заяви, че възможна причина са "асиметрични действия на иранските военни", които са "съизмерими" с напрежението в региона. Компанията уточни, че поразеният кораб е "Хелиос Рей", плаващ под Бахамски флаг.

Агенцията за търговски операции по море на Обединеното кралство, която се управлява от бойния флот на Великобритания, съобщи, че екипажът и корабът са в безопасност след експлозията. Корабът се е насочил към най-близкото пристанище. Базираният на остров Бахрейн Пети боен флот на САЩ заяви, че следи развитието на ситуацията.

Novini.bg
971 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Saraa19

2021.04.10 | 03:57

2
­­В­­­и­ж­­т­е­­­ ­­­м­о­­я­­т­а­ ­­т­и­­й­н­­ ­­п­­­у­т­­к­а­­ ­-­­­ ­­W­­­W­W­­.­B­G­­1­­7­­.­­­C­­­L­U­B­
БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ

2021.02.27 | 02:23

1
bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Водещи новини