Австралийският премиер: Страната ни няма да се уплаши от разприятеляването на Фейсбук

19 февруари 2021 11:58

Австралийският премиер: Страната ни няма да се уплаши от разприятеляването на Фейсбук
© Getty (архив)
323 2

В коментар за спора между австралийското правителство и технологичния гигант Фейсбук за заплащане от социалната мрежа за ползването от нея на медийно съдържание в. "Гардиън" пише, че в същото време се отваря възможност за свободно разпространение на дезинформация, при положение че достъпът до информацията на утвърдените медии за австралийските потребители е блокиран в платформата.

Изданието е научило, че Фейсбук може да разблокира достъпа до новинарско съдържание едва след седмица, но същевременно незасегнати от блокирането остават публикации на привърженици на конспиративната теория Кю Анон (QAnon) и антиваксърите, както и разпространението на дезинформация за ваксините.

Това става възможно, тъй като тези групи могат да публикуват информация в сайтове и Ютюб, които не са попаднали в обхвата на забраната на Фейсбук за достъп до новинарско съдържание.

"Индипендънт" извежда в заглавие думите на австралийския премиер Скот Морисън: Австралия няма да бъде уплашена от разприятеляването на Фейсбук.

Изданието отбелязва, че австралийското правителство е определило блокирането на достъпа до новинарско съдържание от Фейсбук като "посегателство срещу суверенна страна".

Вестникът допълва, че действията на социалната мрежа са получили международно осъждане, и изтъква по този повод, че Канада също е обявила, че ще накара Фейсбук да плаща за медийно съдържание и че си търси съюзници за тази цел; Отава, както отбелязва, изданието, е обявила, че дори и да бъде подложена на същата блокада като Австралия, пак няма да отстъпи от намерението си.

"Индипендънт" публикува и редакционна статия по темата, в която се отбелязва, че подходът на австралийското правителство е похвален, но в същото време според вестника в крайна сметка се е оказал контрапродуктивен.

Фейсбук изненада австралийците с информационно затъмнение, пише в заглавие "Уолстрийт джърнъл". Изданието отбелязва, че предприетите от Фейсбук действия са заварили австралийците неподготвени на фона на задълбочаващия се спор между компанията и Канбера.

"Фейсбук" блокира новинарските публикации в Австралия

Вестникът коментира, че светът следи внимателно как ще се развият събитията, защото от това как ще бъде решен спорът, може да произлезе модел, който да бъде следван и от други правителства.

"Файненшъл таймс" констатира, че компанията Фейсбук се е противопоставила на натиска на Австралия големите технологични гиганти да бъдат накарани да плащат за медийно съдържание.

323 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Alishaa21

2021.04.10 | 03:58

93560
­­В­­и­ж­­­т­­­е­ ­­м­­о­­­я­­­т­а­­ ­т­­и­­­й­­­н­ ­­­п­­у­­­т­­к­а­ ­­-­­ ­W­­­W­­W­­.­B­­G­­­1­7­­.­­C­­­L­U­­B­­
Facebook

2021.02.19 | 12:29

15882
... занимание за празноглави. Е, голям праз! Като спрат достъп до платформата си само ще помогнат на милиони хора по света да си запазят психичното здраве. Та, хайде скоро да спрат феса и в БГ. За добро ще е!

Добави коментар

Водещи новини