Австралийски учени възроптаха срещу масовата ваксинация

14 януари 2021 13:44

Австралийски учени възроптаха срещу масовата ваксинация
© Getty (архив)
1067 1

Австралийски учени са се възпротивили срещу плановете на правителството в Канбера за масова ваксинация на населението, предаде ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20730

"Създаването на колективен имунитет е много важна крачка в борбата срещу коронавирусната инфекция, която може да спре разпространението на заболяването и да ни помогне да се върнем към нормалния живот. Проблемът обаче е следният. Властите възлагат прекалено големи надежди на разработения от Оксфорд и компанията "АстраЗенека" препарат. Ефикасността на тази ваксина е малко над 60 процента. За изграждането на колективен имунитет е необходим препарат с ефикасност поне от 70 на сто", това е казала професор по имунология в мелбърнския университет "Монаш"  Мишел Раджан.

Подобно мнение е изразил и Стивън Търнър, председателят на Дружеството по имунология в страната-континент.

Според главния санитарен лекар на Австрария Пол Кели изразените от специалистите опасения са били неоснователни. "Нашият основен аргумент е следният. Ние произвеждаме ваксината на "АстраЗенека". "Това ни дава голямото предимство препаратът да стигне бързо до австралийците", е казал той.

В Турция започна ваксинирането на здравните работници

Правителството в Канбера е обявило, че ще стартира кампанията за масова ваксинация на населението в началото на февруари. Той е поръчало около 140 милиона дози, 53 млн. от "АстраЗенека", 51 млн. от "Новавакс", а останалите от "Пфайзер/Бионтех" и други производители.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20730

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
1067 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар

2021.01.14 | 20:05

123611
колко е населението на Австралия, явно всеки месец ще ги ваксинират

Добави коментар