Австралия праща 1100 бежанци в САЩ

Очаква се САЩ да приемат повече от 1100 бежанци до началото на следващата година по силата на споразумение с Австралия, което американският президент Доналд Тръмп неохотно прие, съобщи днес австралийски представител, цитиран от АП.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 163

Правителството на бившия американски президент Барак Обама сключи споразумение през 2016 г. за прием на 1250 бежанци от Иран, Бангладеш, Сомалия и Мианма, които Австралия настани в лагери на тихоокеански острови.

Тръмп заклейми сделката като глупава, но се съгласи да изпълни задълженията на САЩ, като наложи извънредни проверки на бежанците.

"В САЩ се са преселили 870 бежанци от октомври 2017 г. и близо още 250 са получили предварително одобрение да се преселят в Америка", заяви австралийският заместник вътрешен министър Марк Аблонг пред комисия на австралийския Сенат.

Гърция строи нова ограда по границата си с Турция

Въпреки, че преселването бе прекъснато през последните месеци заради пандемията, Аблонг каза, че Австралия очаква последната група бежанци, приети от САЩ, да бъде преселена до март или април.

"Споразумението за преселване работи много ефективно досега", отбеляза заместник-министърът.

Финализирането му се очакваше да остави близо 80 кандидати за убежище в бедните островни държави Папуа-Нова Гвинея и Науру.

Австралия възпира кандидати за убежище да пристигат с лодки, като забрани на онези, пристигнали по море, да остават на австралийския континент.

Канбера плаща на Папуа-Нова Гвинея и Науру да приемат тези кандидати за убежище по силата на споразумения, осъдени от правозащитни организации

Всичко по темата:
Мигрантска криза 163

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Океания

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет