Ваня Нушева: Нужна е промяна в изборното законодателство

  • 06 октомври 2020 11:01

  • 271
  • 1
Ваня Нушева: Нужна е промяна в изборното законодателство
© Булфото, архив

Днешната дискусия е израз на нашия стремеж за това да стигнем до консенсус какви са необходимите промени в изборния закон и в практиката на институциите и партиите, така че да постигнем съответствие с международните стандарти. Това каза в „Преди всички“ Ваня Нушева , програмен директор в „Прозрачност без граници“ по повод днешната дискусия на тема: ”Основи на демокрацията: прозрачност при финансирането на политическата дейност и почтеност на изборния процес в България”.

„Изборното законодателство се променя и в момента. Нашата дискусия е насочена към това какво законодателство би трябвало да имаме занапред, за да имаме честни и прозрачни избори. Ние имаме сериозни проблеми в изборния процес. Имаме изключително висок дял на организационните нередности, имаме сериозен проблем с купуването на гласове и с оказването на натиск, с контролирания вот в изборния процес", обясни Нушева.

Политолози: В момента няма усещане за оптимизъм

„Нашите предложения обаче винаги се неглижират, когато се готви промяна в Изборния кодекс или изцяло в избирателния закон. Има три важни фактори в изборния процес, за се да гарантира неговата честност. На първо място е законодателството, практиката на политическите партии за провеждане на избори, за финансирането на кампаниите, и на трето място - да се реализират изборните правила така, както са записани в законодателството", уточни тя.

Тя смята, че при добра организация може да има изцяло машинно гласуване. Не подкрепя варианта машинно гласуване плюс хартиена бюлетина.

Последвайте канала на

Novini.bg
271 1

Коментари 1

Добави коментар
Дедото

2020.10.06 | 12:07

1
Защо некомпетентни хора са представители на организации и дават съвети за неща, които не разбират. Бил съм председател, заместник председател или секретар многократно на секционни избирателни комисии до началото на новото хилядолетие. Имали сме бюлетини повече от 60% от избирателните списъци за всяка политическа партия, но никога не е имало и не може да има фалшифициране, защото има представители на поне 4 или 5 от водещите политически сили. Комунистите тогава гласуваха по два пъти, защото идваха сутрин рано и трябваше да зареждаме до 10 часа само червени бюлетини, а после отиваха по родните села и паланки да гласуват втори път. Сега най-големият проблем създава така нареченото пренареждане на кандидатите, което затруднява работата на комисиите, но това не води при грешки до промяна на партийния вот. Трябва да ви стане ясно, че и при 200% повече бюлетини, измами не могат да се направят. Или казано по-точно за всички наивници - Костинбродската афера е измислена предизборна манипулация!

Добави коментар

Водещи новини