В щата Виктория разхлабват ограничителните мерки след намаляване на броя на заразените с COVID-19

В австралийския щат Виктория, който бе основното огнище на коронавирусната епидемия в страната, отслабва от утре ограничителните мерки за социална дистанция, съобщи премиерът на провинцията Дениъл Андрюс, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14024

Решението е взето, защото новите случаи на заразени за едно денонощие са намалели до под 20.

Масов протест в Лондон срещу мерките за Covid-19

През последните 24 часа във Виктория, втори по население в Австралия, са били регистрирани 16 нови случая с коронавирус.

От началото на август в главния град на щата, петмилионния Мелбърн, бе наложена най-строга карантина. Тогава дневният прираст на новозаразени бе повече от 700 души.

Днес премиерът Андрюс обяви, че от утре се отменя полицейският час от 21 вечерта до 5 сутринта. Остава обаче в сила правилото, че жителите на Мелбърн и околните райони не може да се отдалечават на повече от 5 километра от дома си. Ще бъде позволено обаче събирането на до 5 души от две домакинства.

Следващото облекчаване на мерките може да се очаква на 19 октомври, ако новите случаи за едно денонощие бъдат под 5. Маските остават задължителни. Ускореният темп за снемане на ограниченията във Виктория е тласък за развитието на страдащата австралийска икономика.

Епидемията във Виктория попари надеждите за бързо икономическо възстановяване, след като Австралия бе навлязла в първата си рецесия за последните 30 години, а нивото на безработицата надхвърли 10 на сто. Днес в най-населения щат Нов Южен Уелс не бе регистриран нито един нов случай с коронавирус, което не се е случвало от три месеца.

В цяла Австралия случаите са малко над 27 хиляди, а починалите са 872 - значително по-малък брой от другите индустриално развити държави.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14024

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Океания

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет