Австралийци се опитват да спасят кит от река с опасни крокодили

Властите в Австралия са изправени пред трудния проблем как да убедят поне един от своенравните гърбати китове да напусне гъмжаща от опасни крокодили река в северната част на страната и той да продължи годишната си миграция към Антарктида, съобщава Асошиейтед прес.

Никога досега не бяха наблюдавани китове в Източната алигаторска река в парка Какаду в Северната територия. Загадка е защо тези три морски бозайника са навлезли толкова нагоре по течението - на 20 километра, предава БТА.

Бебета крокодили избягаха от зоопарк в Австралия

Водата е много мътна и с почти нулева видимост. Биолозите са могли да ги наблюдават само когато излизат на повърхността да дишат. Става дума за два възрастни и един по-млад екземпляр с дължина между 10 и 12 метра. През уикенда поне един от китовете и бил все още в реката. Учените ще се опитат да говърнат обратно в океана използвайки записи на негови събратя. Този метод е бил изпробван успешно при изкарването на гърбат кит от залива на Сан Франциско. Друг способ, тестван на остров Тасмания, е било пропъждането на кит с шумове, излъчвани от подредени в редица кораби. Крокодилите не са опасни за китовете. Заради огромния им размер те не биха ги доближили. Ако заседнат обаче, могат да станат тяхна жертва.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Океания

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет