Предизборно: Нова Зеландия вдига данъците на богатите

  • 11 септември 2020 14:29

  • 369
  • 0
Предизборно: Нова Зеландия вдига данъците на богатите
© Getty (архив)

Управляващата Лейбъристка партия на Нова Зеландия обяви, че ще вдигне данъците на хората с най-високи доходи, ако спечели парламентарните избори идния месец, предаде Ройтерс.

Партията на министър-председателя Джасинда Ардърн, която води в социологическите проучвания, каза, че планира нова по-висока данъчна ставка от 39 процента за хората, които печелят над 180 000 новозеландски долара (118 908 щатски долара). Тя ще засегне само 2 процента от новозеландците.

В момента най-високата ставка е 33 процента за доходи над 70 000 новозеландски долара.

Увеличаването на данъците ще донесе годишни приходи в хазната на стойност 550 милиона новозеландски долара, каза финансовият министър Грант Робъртсън. По думите му тези средства ще бъдат необходими за възстановяването от кризата с COVID-19.

Мярката бе разкритикувана от опозицията. "Никоя страна в света никога не е излизала от рецесия с данъци, но на лейбъристите първият инстинкт е да ви вдигнат данъците", каза говорителят на Националната партия на Нова Зеландия Пол Голдсмит.

Пол Голдсмит

Правителството обяви план на стойност 62 милиарда новозеландски долара за справяне с кризата с COVID-19 и похарчи милиарди за субсидиране на заплати и други мерки за опазване на работните места.

Ардърн защити плановете за новия данък и каза, че той е необходим, за да може правителството да продължи да финансира проекти в сферата на здравеопазването и образованието.

 

Последвайте канала на

369 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини