Австралийски журналисти напуснаха Китай

  • 08 септември 2020 13:01

  • 352
  • 0
 Австралийски журналисти напуснаха Китай
© Getty (архив)

Двама австралийски журналисти напуснаха Китай заради опасения, че може да бъдат задържани, предадоха световните агенции.

Бил Брайтлес, кореспондент в Пекин на телевизия Ей Би Си, и Майкъл Смит, кореспондент в Шанхай на изданието "Острелиън файненшъл ривю" бяха потърсили убежище за няколко дни в дипломатическата мисия на страната им в Китай, преди да я напуснат, придружавани от австралийски дипломати. Те пристигнаха в Сидни днес сутринта.

Според Ей Би Си Бил Брайтлес е бил посъветван миналата седмица да напусне страната от австралийското министерство на външните работи. Той трябвало да отпътува още в четвъртък, но малко преди това китайски полицаи посетили жилището му посред нощ и му казали, че той ще бъде разпитан по случай, касаещ националната сигурност и че няма право да напуска Китай.

След това журналистът потърсил убежище в посолството на Австралия в Пекин. Той бил разпитан от китайската полиция, но в присъствието на двама австралийски дипломати и е получил разрешение да напусне страната. Смит също бил посетен от полицията същата вечер.

Според изданието "Острелиън Файненшъл ривю" натискът над двамата журналисти е свързан с ареста на тяхната колежка Чън Лей миналия месец. Лей, която е австралийска журналистка, специализирана по икономически въпроси и работеща за англоезичната китайска телевизия Си Джи Ти Ен, беше задържана поради необявена причина. Този арест обтегна отношенията между Канбера и Пекин.

Връзките между двете страни се влошиха силно в последните две години. Канбера реши да противодейства на онова, което тя възприема за нарастващата китайската намеса в австралийските дела.

Канбера предизвика гнева на Пекин преди няколко месеца, след като призова за разследване на произхода на коронавирусната пандемия, появила се за първи път в град Ухан в Китай. Оттогава Китай взе мерки, за да намали австралийския внос и насърчи студентите и туристите да избягват Австралия.

 

 

Последвайте канала на

352 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини