Австралия сключи сделка за доставка на ваксини срещу COVID-19 от 2021 г.

  • 07 септември 2020 06:10

  • 1985
  • 2
Австралия сключи сделка за доставка на ваксини срещу COVID-19 от 2021 г.
© Pixabay

Австралийците ще бъдат "сред първите в света", които ще бъдат ваксинирани срещу Ковид-19, след като правителството на страната сключи споразумение на стойност 1,7 млрд. австралийски долара (1,2 млрд. щатски долара) с фармацевтични компании за безплатна масова ваксинация от началото на 2021 г., съобщи ДПА.

Ако "обещаващите тестове се окажат успешни", Австралия ще получи 84,8 милиона дози от университета в Оксфорд и фармацевтичния гигант АстраЗенека, както и от австралийския университет в Куинсленд и биотехнологичната компания CSL, съобщи австралийското правителство в неделя.

Шеф на компания обяви: Ваксината ни срещу COVID-19 се е под 10 евро

"Чрез осигуряването на споразумения за производство и доставка, австралийците ще бъдат сред първите в света, които ще получат безопасна и ефективна ваксина, ако тя премине през последния етап на тестване", каза премиерът Скот Морисън.

Страната ще получи първите 3,8 милиона дози още през януари 2021 г., а остатъкът ще бъде доставян през годината. И двете ваксини ще бъдат достъпни за австралийците безплатно и ще бъдат почти изцяло произвеждани в Мелбърн.

Морисън заяви още, че работи за осигуряване на ранен достъп до ваксините за страните от тихоокеанския регион и за регионалните партньори на Австралия в Югоизточна Азия.

Научно списание публикува резултатите от изследванията на руската ваксина

Щатът Виктория, епицентър на втората вълна на епидемията в Австралия, регистрира в понеделник 41 нови случая - най-ниския денонощен брой от юни насам, предаде БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1985 2

Коментари 2

Добави коментар

2020.09.07 | 12:24

2
странно, не трябваше ли да е с тоалетна хортия тази сделка
КовидманЯк.

2020.09.07 | 07:07

1
Ще ги ваксинират всичките по два пъти даже и ще ги задължат.Няма да им дадат да дишат!

Добави коментар

Водещи новини