Хиляди австралийци протестираха срещу расизма и в подкрепа на аборигените

  • 05 юли 2020 16:28

  • 671
  • 0
© Getty (архив)

Хиляди хора се събраха в Сидни и други австралийски градове през уикенда в подкрепа на движението "Животът на чернокожите има значение". Във фокуса на демонстрациите в Австралия обаче все повече се появява и темата за малтретирането на аборигените, предаде Ройтерс.

Месец след като в страната се състояха първите подобни митинги, събралите се през този уикенд множества бяха по-малки с оглед на предупрежденията за разпространението на коронавируса, на фона на увеличаването на броя на заразените в щата Виктория, където се намира вторият по-големина австралийски град - Мелбърн.

На протеста в Сидни на участниците бяха раздадени маски и дезинфектант за ръце, а организаторите призоваваха хората да спазват социална дистанция. На митинга беше извършен и аборигенски ритуал, участие в който взеха роднините на аборигени, починали при полицейски арести.

Протестите в Аделаида, Бризбън, Кеърнс, Дарвин, Пърт и други градове, състояли се вчера, бяха по-малобройни.

Протестиращи опитаха да свалят статуя на седмия президент на САЩ Андрю Джаксън
Освен в по-широкия контекст на глобалните протести на движението "Животът на чернокожите има значение" митингите в Австралия се състояха и на фона на разследване на австралийските власти срещу миннодобивния гигант "Рио Тинто" за разрушаването на две древни и свещени за аборигените пещери.

По последни данни на австралийското правителство аборигените са малко над 3 процента от наброяващото около 25 милиона души население на страната.

Последвайте канала на

671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини