Куче спасява коали в Австралия

Английски спрингер шпаньол е сред най-усърдните спасители на коали в бушуващите пожари в Австралия, съобщиха Ройтерс и БТА.

При команда "Коала, намери!", кучето Тейлър се впуска в изпепелените гори и безпогрешно надушва ранени коали. Всеки път, когато се натъкне на ранено диво животно, Тейлър, която е на четири години, получава за награда лакомство или топка за тенис, за да играе.

Кучето започва обучение да надушва и намира ранени коали, когато е още на няколко месеца и вече е експерт.

Лекуват десетки коали на о-в Кенгуру

"Идеалните условия са, когато въздухът е неподвижен. Миризмата на коалите от дърветата пада надолу и Тейлър може да ги усети. Тя сяда под дървото и така ни показва къде са коалите", каза треньорът й Райън Тейт. Той ръководи компания, специализирана в предлагането на услуги на кучета търсачи.

Пожарите, бушуващи в Австралия от септември миналата година, обхванаха територия с размерите на България. В бедствието загинаха 29 души и над 1 милиард животни. Популацията на коалите е силно засегната.

Само в щата Нов Южен Уелс се смята, че са унищожени 30 на сто от евкалиптовите гори, които са хабитатът на коалите.

Боровете Уолеми, надживели динозаврите, оцеляха и в австралийските пожари

Федералното правителство обяви спешна програма за възстановяване на дивата природа с бюджет от 50 милиона австралийски долара, която е насочена към усилия за опазване на коалите.

Според властите степента на поражение върху хабитата на коалите от бедствието може да се прецени едва когато пожарите бъдат напълно потушени.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Океания

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет