Нова Зеландия почете жертвите от изригването на вулкана на остров Уайт

  • 16 декември 2019 07:02

  • 461
  • 1
© Getty

Новозеландци в цялата страна запазиха минута мълчание в понеделник в памет на жертвите от изригването на вулкана на остров Уайт миналата седмица, съобщи Ройтерс.

Официалният брой на жертвите от неочакваното изригване миналия понеделник е 17. Двама души, телата на които се смята, че са във водите около острова, все още се водят изчезнали. 26 души остават в болници в Нова Зеландия и Австралия, мнозина от тях са в критично състояние с тежки изгаряния.

Майка и дъщеря са сред австралийците, загинали при изригването на новозеландски вулкан

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн и членовете на кабинета й почетоха жертвите пред сградата на парламента в столицата Уелингтън. "Тези, които загинаха, вече са свързани завинаги с Нова Зеландия", заяви тя.

Спасителните екипи, които изнесоха шест тела от острова в петък, засега нямат успех в откриването на последните две въпреки издирванията през уикенда. В понеделник се очаква нов оглед от въздуха, който да помогне на водолазите да направят план за по-нататъшното подводно издирване. "Ще продължим операцията, докато има шанс да открием тези тела", каза пред новозеланското радио комисарят на полицията Майк Буш.

Осем души са в неизвестност след изригването на вулкана в Нова Зеландия

От 47 души на острова в момента на изригването, 24 бяха австралийски граждани, четирима постоянни жители, както и граждани на САЩ, Германия, Китай, Великобритания и Малайзия.

По-късно в понеделник се очаква в Нова Зеландия да пристигне австралийската външна министърка Марис Пейн, която ще се срещне с Ардърн, за да изрази благодарността на Австралия към спасителните и медицинските екипи.

Последвайте канала на

БТА
461 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дгб

2019.12.16 | 09:01

1

Лека им пепел на хората. Все съм се чудил какъв им е кеф да ходят да гледат вулкани, лава, пепел и други подобни.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини