Езеро в Гренландия се изпразни за часове

  • 03 декември 2019 19:26

  • 3286
  • 0
© Pixabay

Учени наблюдаваха в реално време как езеро върху леда в Гренландия се изпразва за няколко часа, след като водата се процежда през големи цепнатини, предаде Франс прес. Това може да стане често срещан феномен вследствие на климатичното затопляне.

Ледът в Гренландия може да достигне дебелина 1 километър, а през лятото е обичайно част от ледената покривка да се стопи и да се появят езера. След това е възможно да се образуват цепнатини, през които водата да стигне до основата на ледника.

Трудно е да се наблюдава директно феноменът, но глациолози от Кембриджския университет в Англия са имали тази възможност, когато стигнали до ледника Стор в западната част на Гренландия през юли 2018 г.

С 2019 година завършва най-топлото десетилетие, регистрирано някога

Няколко часа след пристигането им две трети от езерото, т.е. 5 милиона литра вода изчезнали за 5 часа в почвата. Снимки от въздуха, направени преди и след случилото се от малък дрон на изследователския екип, показват как тъмносин водоем с кръгла форма се свива и се превръща в светлосин с по-малка дълбочина.

"Дронът ни позволява да съберем информация за труднодостъпни райони", заяви Том Чъдли от екипа.

Ледникът Стор се придвижва с 600 метра годишно. Специалистите констатирали, че скоростта на изтичането на водата временно се ускорила. Целта на изследването била да се опишат големите цепнатини, през които водата се стича към основата на ледника и може да ускори придвижването му.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Последвайте канала на

БТА
3286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини