Учени: Перспективите за Големия бариерен риф са "много лоши"

  • 30 август 2019 12:36

  • 505
  • 0
Учени: Перспективите за Големия бариерен риф са "много лоши"
© Getty Images

Перспективите за Големия бариерен риф бяха занижени от „лоши” към „много лоши” заради климатичните промени. Според австралийски учени най-голямата заплаха за подводния риф е затоплянето на водната температура, основно причинена от човек.

Петгодишно проучване на експерти подчертава, че действията, нужни да се спаси рифът, никога не са били по-необходими от сега. През 1981 г. Големият бариерен риф беше обявен за световно наследство заради огромната си научна и съществена значителност за околната среда, предава БТВ.

През последните години обаче, рифът бива неконтролируемо разрушаван от затоплящите се води. В следствие на това части от коралите са мъртви, а цялостното здраве е частично нарушено.

Предишно проучване през 2009 г. обясняваше, че рифът е изправен на кръстопът между „позитивно и обещаващо бъдеще или негативно и несигурно такова”. Втори доклад през 2014 г. показа, че състоянието на рифа се влошава.

Учените твърдят, че броят на новите корали по рифа е спаднал с 89%, като са засегнати 1500 км. по продължението му. Австралия вложи 500 млн. австралийски долара през 2018 г. за опазването на природното богатство.

БТА
505 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини