Контраразузнаването на Нова Зеландия предупеди: Страната е под риск от външна намеса

  • 11 април 2019 19:33

  • 810
  • 0
Контраразузнаването на Нова Зеландия предупеди: Страната е под риск от външна намеса
© Pixabay (архив)

Контраразузнаването в Нова Зеландия се опасява от действията на агенти от чужди държави, вкл. техните опити да влияят върху политици и да наблюдават имигрантските общности в страната.

Възможна е и външна намеса в изборния процес в островната държава предвид глобалната тенденция за намеса в националните политики отвън, каза Ребека Китъридж, директор на Службата за сигурност и разузнаване на Нова Зеландия, цитирана от Ройтерс. "В широк смисъл мога да кажа, че виждаме действия на държавни агенти, които ни тревожат", каза тя по повод опити за въздействие върху политици чрез тайни дарения. "Мотивирани държавни агенти умело намират слабости или сиви зони, които да им помогнат тайно да градят и прокарват влияние", подчерта Китъридж пред парламентарна комисия, която проучва рисковете от външна намеса в последните избори през 2017 г.

Тя съобщи, че службите за сигурност са изготвили план за реакция на заплахата от външна намеси, въпреки че такава намеса не е била установена за изборите през 2017 г. Според Китъридж намесата в новозеландските избори от агенти на чужди държави е "вероятна и налице". Тя добави, че нейната служба осъзнава, че чужди държави тайно наблюдават своята диаспора в Нова Зеландия, но не назова поименно нито една такава държава.

Следващите избори в Нова Зеландия трябва да се състоят през 2020 г.

Последвайте канала на

БТА
810 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини