Убиецът от Крайстчърч е дарил 2200 евро на френско крайнодясно движение

  • 04 април 2019 15:50

  • 324
  • 0
Убиецът от Крайстчърч е дарил 2200 евро на френско крайнодясно движение
© Getty (архив)

Извършителят на масовото убийство в новозеландския град Крайстчърч е направил през есента на 2017 г. четири дарения на френското крайнодясно движение "Поколение за идентичност", съобщи днес австрийският в. "Щандард".

Дарени са общо 2200 евро, платени на четири вноски, посочва вестникът, който се позовава на източници, близки до германската полицията. Кой е крайният получател обаче не е ясно, тъй като може да става въпрос за френската организация или за други групи от движението за идентичност в Европа, отбеляза той. Според "Щандард" службите на австрийското разузнаване разполагат със същата информация, която произтича от разследването на нападенията, извършени от австралиеца Брентън Тарант на 15 март. Тогава той уби 50 души в две джамии в Крайстчърч. През 2018 г. Тарант направил отделно дарение за Австрийското движение за идентичност (АДИ) - факт, който накара австрийските власти миналата седмица да започнат разследване.

Съоснователят и водач на АДИ Мартин Зелнер призна, че е получил вноска от 1500 евро от Тарант, но увери, че не е имал личен контакт с него.

Разследването на терористичния акт в Крайстчърч разкри, че Тарант няколко пъти е пребивавал в Европа, което е задълбочило неговото радикализиране и расистката му идеология.

След разкритията на Зелнер австрийското правителство, съставено от консервативната Австрийска народна партия (АНП) и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), посочи, че не изключва възможността от разпускане на Австрийското движение за идентичност.

Френското правителство съобщи вчера, че проучва начините за разпускане на "Поколение за идентичност", особено след неотдавнашна антиимигрантска акция на нейни членове на покрива на административна сграда в парижко предградие.

БТА
324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини