Австралия счупи над 200 климатични рекорда с най-горещото си лято

В най-горещото австралийско лято, откакто се води статистика, са отчетени над 200 климатични рекорда, предаде ДПА, позовавайки се на доклад на базираната в Сидни организация "Клаймит каунсъл".

Летният сезон в Австралия между декември и февруари беше белязан от рекордни горещини и други екстремни климатични проявления. От организацията отбелязват, че само за 90 дни в страната са отчетени 206 климатични рекорда.

"Характерни за лятото бяха продължителните горещини, условията на суша в източната част на Австралия и горските пожари в цялата страна", казва Аманда Маккензи от "Клаймит каунсъл", допълвайки, че сезонът е поредният пример за последствията от климатичните промени.  

Горските пожари в Австралия започнаха по-рано, бяха по-продължителни и засегнаха райони, които обикновено не застрашават - дъждовните гори в Тасмания и Куинсланд. Силните валежи и наводненията в края на януари и началото на февруари нанесоха непоправими щети в северната част на Куинсланд. Жегата в рекордно горещото лято беше толкова голяма, че на места плодовете се сготвяха, докато още висят по дърветата.

"Лятото в Австралия обикновено се свързва с разпускане - барбекюта на открито и лениви дни на плажа. "Адските" температури на места обаче го превърнаха в сезон на тревожност", казва Аманда Маккензи.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Океания

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет