Хиляди пингвини са намерени мъртви по новозеландското крайбрежие

  • 17 април 2018 10:15

  • 2243
  • 0
Хиляди пингвини са намерени мъртви по новозеландското крайбрежие
© Pixabay

Хиляди малки (сини) пингвини бяха намерени мъртви по новозеландското крайбрежие през последните няколко месеца, предаде ДПА.

Експертът Греъм Тейлър заяви, че макар броят на мъртвите птици да е необичаен, не става въпрос за безпрецедентно събитие. Масова смърт на пингвини се наблюдава веднъж на около 20 години - била е регистрирана също през 1998 г.

Тейлър поясни, че смъртта на пингвините е свързана с климатични феномени - по време на размножителния им период се появили Ел Ниньо и неговите богати на хранителни вещества студени води, които допринасят за успешното размножаване. В края на пролетта обаче дошъл ред на феномена Ла Ниня, който бързо затопля водите и тласка морските течения и съдържащите се в тях хранителни вещества към дълбините. "Няма точни данни за броя на умрелите пингвини, но се смята, че те са няколко хиляди", отбеляза експертът.

Много пингвини умират също, опитвайки се да излязат на брега, за да сменят перата си през този сезон. Ако не разполагат са достатъчно мастни запаси, тези птици не могат да оцелеят през въпросните две-три седмици. "Те са изгладнели и за тях комбинацията от бури и лоши метеорологични условия означава, че нямат нужната енергия, за да открият храна", допълни експертката Джулия Греъм.

Последвайте канала на

БТА
2243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини