Австралия не планира да изпраща сухопътни войски в Сирия и Ирак

  • 24 ноември 2015 08:06

  • 841
  • 0
Австралия не планира да изпраща сухопътни войски в Сирия и Ирак
© Getty Images/Guliver

Правителството на Австралия не планира да изпраща в Близкия изток сухопътни войски за бойни действия срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

Това заяви днес австралийският премиер Малкълм Търнбул, цитиран от ТАСС. В момента нямаме планове да променяме съществено нивото и характера на австралийското (военно) присъствие в Ирак и Сирия, каза Търнбул пред парламента. По думите му в момента сред световните лидери няма подкрепа за водени от САЩ сухопътни сили в двете страни, които да отвоюват територията, завзета от ИД, отбелязва Асошиейтед прес.

След катастрофата с руския самолет над Египет и терористичните нападения в Париж Русия и Франция започнаха по-енергични операции срещу ИД, но в крайна сметка Сирия има нужда от политическо решение.

Само то би позволило да бъде отделено основно внимание на разгрома на ИД като военна сила, посочи премиерът.

В борбата с ИД няма бързи решения и тази борба се води не само с военни и политически средства, но и на идеологическия фронт, тъй като екстремистите широко използват за пропагандните си цели социалните мрежи, допълни той.

Търнбул призова за по-голямо споделяне на разузнавателна информация в Югоизточна Азия, за да бъдат предотвратени терористични атаки, подобни на тези в Париж, и нареди на местните правоприлагащи органи да тестват готовността си да се справят с нападение с множество жертви, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

Нора Виткова
841 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини