Венецуела: Арестувахме 19 чуждестранни заговорници

  • 18 октомври 2024 10:38

  • 110
  • 1
Венецуела: Арестувахме 19 чуждестранни заговорници
© Getty images (архив)

Министърът на вътрешните работи на Венецуела Диосдадо Кабельо обяви, че са арестувани 19 "наемници", сред които и няколко американци, заради предполагаемото им участие в заговор за сваляне на президента Николас Мадуро след спорното му преизбиране през юли, предадоха АФП и АП, цитирани от БТА.

Без да дава подробности кога са били извършени арестите, ръководителят на силовото ведомство на латиноамериканската страна разказа за "залавянето на нова група наемници", като увери, че те са свързани с "CNI (испанските разузнавателни служби), ЦРУ, ДЕА (управлението за борба срещу разпространението на наркотици на САЩ) и Белия дом.

 Сред арестуваните са американците Грегъри Дейвид Уебър и медикът Дейвид Гутенбърг Гийом, който според Кабельо щял "да предоставя помощ на хора, ранени  в предстоящите им терористични дейности."

 Джонатан Пейгън Гонзалес, друг американец, „беше арестуван в западния щат Зулия“, обвинен в намерение да извърши „покушение“ срещу живота на Мадуро и други висши служители.

Обявено беше и името на Хорхе Марсело Варгас, гражданин на САЩ и Боливия, който според вътрешния министър е бил арестуван докато правел снимки в рафинериите в страната.

Сред 19-те задържани има още ливанец, перуанец и "няколко колумбийци", каза Кабельо.

„Планът им е бил да се сложи край на Боливарската революция“, каза Кабельо, като увери, че арестуваните са участвали в трафик на оръжие от САЩ. Министърът съобщи, че са иззети повече от 500 единици оръжия.

 „Американците, задържани във Венецуела, са много добре, те са по-добре от задържаните в Гуантанамо, добави Кабельо.

На 14 септември Кабельо обяви ареста на трима американски граждани, двама испанци и един чех, заподозрени, че са свързани със заговор, насочен към „дестабилизиране“ на страната.

След това той идентифицира задържаните като Уилбърт Жосеп Кастанеда, " (американски) военен офицер на активна служба", и испанците Хосе Мария Басоа и Андрес Мартинес Адасме.

 Испания отхвърли тези обвинения, отричайки какъвто и да било план срещу Каракас.

Правителството на Венецуела често разобличава „терористични“ заговори, насочени към свалянето на Мадуро, чието спорно преизбиране предизвика демонстрации, в които загинаха 27 души и доведоха до ареста на повече от 2400 души.

Генералната прокуратура на Венецуела издаде втора призовка за опозиционен лидер

Последвайте канала на

Валери Зайцев
110 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР

2024.10.18 | 13:03

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

Добави коментар

Водещи новини