В най-старото гробище в Сао Паоло се организират нощни екскурзии

  • 07 август 2024 22:39

  • 460
  • 0
В най-старото гробище в Сао Паоло се организират нощни екскурзии
© Gettyimages

В един ден от месеца в Сао Пауло, Бразилия се организира вечерно посещение на гробището „Утешение“ (cimetière de la Consolation), съобщи БТА. Екскурзията включва разкази за бразилската история и най-известните й личности.

Входът е безплатен, а посетителите могат да донесат храна, която ще бъде дарена за благотворителност.

Идеята за нощна екскурзия е на адвоката Тиаго де Соуза, след като загубва свой близък по време на пандемията от COVID-19. По време на разходката из гробището, той разказва различните истории, свързани с Бразилия и личностите, които са погребани там.

Старо гробище вади съпрузи от вечния им сън

„Това е нещо терапевтично за мен. Загубих леля си и започнах да се информирам за този тип съдържание, свързано със смъртта и духовете. Реших да потърся механизъм, с който да се опитам да осъществя диалог с това, да се примиря с тази тема“, обяснява той пред АФП.

Гробището е основано през 1858 г. и е най-старото в Сао Пауло.

Наред с бившите президенти Мануел Фераш ди Кампус Салиш (1841-1913) и Вашингтон Луис (1869-1957) там са гробовете на художника Тарсила ду Амарал (1886-1973), една от големите фигури на бразилския модернизъм, и на писателите Марио де Андраде (1893-1945) и Освалд де Андраде (1890-1954).

Сред около 8500-те гроба е и този на Луиш Гама (1830-1882 г.), чернокож адвокат и основна фигура в борбата за премахване на робството в Бразилия.

„Това е почти като музей“, разказва за своите впечатления Валерия Фернанда, 24-годишна модна дизайнерка.

Един от акцентите на разходката е впечатляващият мавзолей на семейство Матарацо, една от най-богатите фамилии индустриалци в Латинска Америка. По протежение на алеите са разположени многобройни произведения на известни бразилски скулптори като Виктор Брехерет и Луиджи Брицолара.

Наред с историята и монументалните гробници е и Спайк. Това е куче, което е било изоставено в гробището. Впоследствие то става спътник на служителите и опечалените посетители на гробището. Когато умира през 2022 г., персоналът иска специално разрешение да го погребе на мястото. Така, то е единственото животно, чийто тленни останки са сред историята и личностите на Бразилия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
460 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини