Електрическите велосипеди променят облика на улиците в Хавана

  • 20 юли 2024 22:01

  • 478
  • 1
Електрическите велосипеди променят облика на улиците в Хавана
© Gettyimages

Хавана е известна с цветните си ретро автомобили, които все още могат да бъдат видени да се движат по улиците и са обект на интерес от туристите, съобщава БТА.

В последно време обаче кубинците се придвижват тихо и бързо на електрически скутери, произведени с китайски части. "Електрическите мотоциклети разрешават много проблеми в Куба, вече се използват почти за всичко", твърди Омар Кортина, кубински хотелски работник, който неотдавна е закупил първото си електрическо превозно средство - скутер, задвижван от литиева батерия. 

До неотдавна кубинските пътища не бяха се променили за шест десетилетия от революцията на бившия лидер Фидел Кастро през 1959 година: стари коли, изпускащи сажди от ауспуха, изровена настилка, слабо движение.

Спад в търговията с велосипеди между ЕС и останалия свят отчита Евростат за 2023 г.

Затова електрическите превозни средства се приемат като Божи дар от мнозина в комунистическата страна. Между 2020 и 2022 година базираните  в Куба компании са произвели над 23 000 електрически превозни средства, според официалните данни. Оттогава търсенето е нараснало наред с икономическа криза, довела до спад на доставките на гориво и проблеми с обществения транспорт. 

Горивото за двигатели с вътрешно горене от години не достига в Куба, което води до опашки, продължаващи с часове, а понякога и с дни. Петкратното увеличение на цената тази година означава, че зареждането на 40-литров резервоар струва повече от средната месечна заплата на държавен служител и е недостъпно за мнозина.

Пътуването с обществения транспорт също не е особено приятно преживяване. Автобусите в Хавана са много по-малко и са по-претъпкани и неудобни, отколкото през предишните години. Половината от маршрутите до точки извън столицата са били премахнати тази година, според държавни медии, тъй като горивото и резервните части намаляват. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
478 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.20 | 22:21

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини