Десетима перуански военни бяха осъдени на между 4 и 12 години затвор за систематични изнасилвания

  • 21 юни 2024 14:17

  • 682
  • 1
Десетима перуански военни бяха осъдени на между 4 и 12 години затвор за систематични изнасилвания
© Getty images (архив)

Десетима перуански военни бяха осъдени на между 4 и 12 години затвор за систематични изнасилвания на девет жени по време на вътрешния въоръжен конфликт между армията и партизаните от организацията "Сендеро луминосо", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Насилието е било извършено в периода 1984-1985 г., като някои от жертвите са били непълнолетни. Присъдите бяха произнесени след продължило пет години дело.

Изнасилванията са били извършени, когато перуанската армия е разположила база през 1984 г. близо до градовете Манта и Вилка в южната част на Перу. Пет от жертвите на насилието са забременели.

При произнасяне на присъдата пред съдебната зала беше 54-годишна жена, родила от изнасилванията две деца. Тя е била насилвана от военните, когато е била на 15 години.

Смята се, че през двете десетилетия на вътрешен конфликт в Перу е имало стотици случаи на изнасилвания, сексуални поробвания, принудителна проституция, принудителни бракове и принудителни аборти.

Организацията "Сендеро луминосо" започна бунт през 1980 г. и в конфликта ѝ с перуанските сили, продължил до началото на тази век, загинаха или изчезнаха 69 000 души.

Украйна: Руските войници са извършили над 300 сексуални престъпления от началото на инвазията

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
682 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.21 | 20:19

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини