Португалия търси начини да реши проблема с безводието в Алгарве

  • 07 юни 2024 10:43

  • 536
  • 0
Португалия търси начини да реши проблема с безводието в Алгарве
© Pixabay

Португалското правителство представи план за ускоряване на инвестициите на обща стойност 366 милиона евро за борба със "системната суша" в силно зависимия от туризма южен регион Алгарве, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Целта е регионът бързо да получи вода равна на количеството, което потребява за година.

Министърът на околната среда Мария де Граса Карвальо съобщи, че инвестициите включват завод за обезсоляване на вода, ремонт на тръби с дължина от 125 км, за да се намалят загубите на вода, свързване на няколко резервоара и употребата на пречистени отпадни води на игрищата за голф.

Пред парламентарна комисия тя изтъкна, че правителството, което встъпи в длъжност през април, желае да осъществи тези проекти "колкото се може по-бързо", благодарение на европейските фондове за постпандемично възстановяване. По думите й Алгарве има сериозни проблеми с водата, тъй като сушата там "вече е постоянна и системна".

Проучване от 2022 г. установи, че заради промените на климата Иберийският полуостров е в най-сухото си състояние от поне 1200 години.

По данни на екологичната агенция АПА (APA) през 36 от 80-те водни резервоара, които тя наблюдава в страната, са били запълнени на 80 процента, но нивата в Алгарве са били между 22 и 43 процента.

Миналия месец властите все пак вдигнаха някои ограничения въпру потреблението на вода, наложени през февруари, след като дъждове позапълниха язовирите, но земеделците все пак ще трябва да се задоволят с 13 на сто по-малко вода в сравнение с 2023 г. Предишните ограничения за тях бяха от 25 на сто.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
536 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини