Еквадорският президент обяви извънредно положение в енергетиката и назначи временен министър

  • 18 април 2024 10:24

  • 257
  • 0
Еквадорският президент обяви извънредно положение в енергетиката и назначи временен министър
© Getty images (архив)

Еквадорският президент Даниел Нобоа обяви извънредно положение в енергетиката и назначи временен енергиен министър. Това се случва, когато южноамериканската страна се бори със засушаване, засегнало тежко производството на електричество от водноенергийни мощности, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Днес за пореден път ни се наложи да вземем тежко решение, а то е да обявим извънредно положение в енергийния сектор на страната", каза Нобоа на правителствена проява в западния град Гуаякил. "Поисках оставката на министъра", заяви държавният глава на латиноамериканската страна.

Временно мястото на вече бившия енергиен министър Андреа Аробо ще заеме транспортният министър Роберто Луке, който ще съвместява двете длъжности, съобщи по-късно канцеларията на Нобоа.

Суша, предизвикана от климатичното явление Ел Ниньо, наруши сериозно работата на воденоелектрическите централи в Еквадор, а те представляват най-големият източник на енергия за страната. В резултат се наложи да се предприемат планови спирания на тока и да се внася електричество от съседна Колумбия.

В понеделник Министерството на енергетиката обяви, че заради сушата се въвежда режим на тока в цял Еквадор.

Нобоа съобщи, че в някои електроцентрали са били извършени саботажни действия. "Започнали сме разследване" в районите, откъдето са докладвани подобни щети", заяви президентът, но не разкри повече подробности.

През януари Националното събрание прие закон, внесен от Нобоа, за модернизиране на електроенергийния сектор на Еквадор.

Съседна Колумбия също е силно зависима от производството на енергия от вецове, а столицата ѝ Богота въведе воден режим.

Извънредно положение заради пожари в Колумбия

Последвайте канала на

Валери Зайцев
257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини